Miten valitsen sopivan tietokoneen?

Miten valitsen sopivan tietokoneen? Millainen tietokone on minulle sopiva? Millaisia teknisiä vaatimuksia milläkin käytöllä on? Näihin kysymyksiin saat vastauksen tässä blogissa.

 

Tietokonetta ostaessa ensimmäisenä kannattaa miettiä, mihin käyttöön se on tulossa. Näin saat hankittua juuri käyttöösi soveltuvan laitteen; ei alihintainen eikä ylihintainen, vaan juuri sopiva.

Tällöin hinta-laatusuhde koneelle on mahdollisimman hyvä, eikä sinun tarvitse maksaa turhasta; joko yläkanttiin, jolloin ostit turhan kalliin tai alakanttiin, jolloin et pysty tekemään koneella haluamiasi asioita.

Valinta ei ole aina helppo; varsinkaan jos tietokoneet eivät ole sinulle sydämen asia. Oli miten oli, tämän blogin on tarkoitus auttaa sinua valitsemaan mahdollisimman hyvin käyttöösi sopiva kone.

 

Luokittelemme myymämme koneet yhdeksään luokkaan (klikkaa siirtyäksesi); koti, matka, opiskelu, työ, kuvankäsittely, videoeditointi, 2D CAD, 3D CAD ja pelaaminen.

Nämä ovat aikalailla vaativuusjärjestyksessä, kotikäytön ollessa kaikista kevyintä käyttöä.

Alla on kuvailtu jokaista luokkaa tarkemmin.

 

Koti

Kotikäyttö vaatii vähiten tietokoneelta. Kotikäytössä konetta käytetään yleensä netin selaukseen, uutisten lukemiseen, sähköpostin lukemiseen, laskujen maksuun, tulostukseen ja skannaukseen sekä suoratoistopalveluihin FullHD-tarkkuudella (YouTube, Yle Areena, Netflix, HBO Max, Katsomo).

Myös jonkinlaista pientä tekstinkäsittelyä tai taulukkolaskentaa saatetaan tehdä. Muuta käyttöä voi olla esimerkiksi omien valokuvien ja videoiden katselu.

Jos tietokoneen käyttösi rajautuu näihin, Koti-luokan koneella saat varmasti nämä kaikki tehtyä sujuvasti. Akun kunnolla ei välttämättä ole kotikäytössä suurta merkitystä; koneen saa helposti lataukseen, jos akku meinaa loppua vaikka sohvalla.

Lyhyesti; kotikäyttöön riittää edullinen ja perussuorituskykyinen tietokone.

 

Kotikäytön minimivaatimukset

Prosessori: Vähintään Pentium

Keskusmuisti: Vähintään 6 GB (Jos Applen kone: 4 GB)

Levytila: 240 GB SSD

 

Kotikäytön suositellut vaatimukset

Prosessori: i3 tai i5

Keskusmuisti: 8 GB

Levytila: 240 GB SSD

 

Klikkaa tästä kaikkiin Koti-käyttöluokan koneisiimme

 

Matka

Matkakäyttöön hyvin soveltuva tietokone on kevyt ja kompakti sekä kestävä. Koneella täytyy olla myös hyvä akunkesto.

Koneen tulee mahtua pieneenkin laukkuun tai reppuun, sen tulee kestää pieniä kolhuja ja aina ei välttämättä pääse lataamaan.

Lentomatkustaessa etenkin pelkillä käsimatkatavaroilla puolikin kiloa on paljon ja reppukaan ei voi olla mahdottoman iso.

Matka-luokkaan kuuluvat koneet, joiden paino on enintään 1,6 kg, näytönkoko on maksimissaan 14 tuumaa, runko kestää matkakäyttöä sekä akun kesto on hyvä.

Jos olet todellinen reppureissaaja, 14 tuumainen voi olla sinulle liian iso (ja painava). Tällöin kannattaa valita 13 tuumainen tai mahdollisesti vielä pienempi.

Jokaisen koneemme tuotetiedoissa näkyy koneen mitat ja paino, ne kannattaa kurkata 😊

 

Matkakäytön suositellut vaatimukset

Paino: enintään 1,7 kg

Näytön koko: 14 tuumaa tai alle

Akku: Joko uusi tai vähintään 75% uuden kapasiteetista

 

Klikkaa tästä kaikkiin Matka-käyttöluokan kannettaviin tietokoneisiimme

 

Opiskelu

Opiskeluun sopiva tietokone on edullinen, mutta tarjoaa samaan aikaan riittävästi tehoa moniajolle, kevyille luoville sovelluksille ja verkkotyökaluille. Kannettavuus ja hyvä akunkesto ovat tärkeitä.

Opiskelukäytön vaatimukset riippuvat tutkinnon alasta ja tasosta. Vähintään tutkinnon mukavan suorittamisen kannalta tietokoneelta vaaditaan Microsoft Officen sujuva toimivuus ja muiden ohjelmien käyttö samanaikaisesti.

Akku ei saa loppua kesken tunnin tai luennon. Opiskelu-luokan koneissa on kaikissa joko uusi akku tai akun kapasiteetti on vähintään 75% uuteen verrattuna.

Opiskelijalle on myös erityisen tärkeää suhteellisen edullinen hinta ja erityisesti hyvä hinta-laatusuhde. Kone ei voi maksaa älyttömästi, mutta opiskelun täytyy sujua koneella mukavasti.

Koneella voi olla auki samaan aikaan esimerkiksi Chrome, Netflix, Word, Excel, Powerpoint ja Spotify.

Lukiossa erityisen tärkeää on koneen Abitti-yhteensopivuus. Opiskelu-luokan koneet ovat Abitti-yhteensopivia (poislukien 2018 tai uudemmat Applen koneet).

Yliopistossa saatetaan käyttää enemmän tehoa vaativia ohjelmia kuin lukiossa, joten jos aiot käyttää konetta pitkään, kannattaa panostaa hieman tehokkaampaan koneeseen

Jos opiskelet/aiot opiskella esim. tekniikkaa ja haluat käyttää omalla koneellasi CAD-ohjelmia, silloin kannattaa katse suunnata 3D CAD-luokan koneisiin.

 

Opiskelukäytön minimivaatimukset:

Prosessori: i3

Keskusmuisti: 8 GB

Levytila: 256 GB SSD

Akku: Joko uusi tai vähintään 75% uuden kapasiteetista

 

Opiskelukäyttöön suosittelemme:

Prosessori: i5 tai i7

Keskusmuisti: Vähintään 8 GB

Levytila: Vähintään 256 GB SSD

Näytön koko: 14 tuumaa tai alle

Akku: Joko uusi tai vähintään 75% uuden kapasiteetista

 

Klikkaa tästä kaikkiin Opiskelu-käyttöluokan koneisiimme

 

Työ

Työkäyttöön tarkoitetut tietokoneet ovat suorituskykyisiä ja luotettavia. Ne ovat suunniteltu käsittelemään vaativia sovelluksia ja moniajoa. Luotettavuus sekä turvallisuusominaisuudet ovat tärkeitä.

Koneella tulee vähintään toimia sujuvasti Outlook, Teams, Word, Excel, Powerpoint ja nettiselaimen useat välilehdet samanaikaisesti. Lisäksi samaan aikaan voi olla auki omaan työhösi liittyvä ohjelma.

Hyvät liitäntämahdollisuudet ja/tai telakointimahdollisuus olennaisia työn sujuvuuden kannalta. Lisänäyttö, kuulokkeet, kiiinteä verkkoyhteys, hiiri ja näppäimistö voivat olla kytkettynä samanaikaisesti.

Jos koneella tehdään töitä, sen on oltava nopea ja kaiken on toimittava ehdottoman luotettavasti. Myös turvallisuusominaisuudet kuten kasvojentunnistus ja sormenjälkitunnistus ovat tärkeitä.

Akun kestolla on tai ei ole merkitystä; se riippuu työsi luonteesta. Reissuhommissa hyvä akku on tärkeä, mutta jos sinä ja koneesi ette työn puolesta matkusta paljoa, sillä ei ole niin suurta merkitystä.

Näytön koko on makuasia; 15 tai 17 tuumainen näyttö tarjoaa enemmän työskelentelytilaa, mutta 14 tuumainen tai pienempi on matkakäytössä parempi vaihtoehto.

 

Työkäytön minimivaatimukset

Prosessori: i3

Keskusmuisti: 8 GB

Levytila: 256 GB SSD

Akku: Joko uusi tai vähintään 75% uuden kapasiteetista

 

Työkäytön suositeltavat vaatimukset

Prosessori: i5 tai i7

Keskusmuisti: 16 GB

Levytila: 256 GB SSD tai tarpeen mukaan isompi

Akku: Joko uusi tai vähintään 75% uuden kapasiteetista

Muuta: Telakointimahdollisuus ja monipuoliset liitännät

 

Klikkaa tästä kaikkiin Työ-käyttöluokan koneisiimme

 

Kuvankäsittely

Kuvankäsittelyyn kykynevä tietokone pystyy pyörittämään sujuvasti Photoshopia ja Lightroomia. Jos sinulla on tapana tehdä pieniä muokkauksia omiin kuviisi, muttet tiedä mikä on Photoshop tai Lightroom, pärjäät Koti- tai Työ-käyttöluokan koneella.

Tärkeää kuvankäsittelyssä ovat näytön hyvä väritoisto, hyvä suorituskyky ja riittävä tallennustila (RAW-tiedostoille).

Liitäntöjä on hyvä olla riittävästi. USB:ssa on monesti yksi tai useampi ulkoinen kovalevy tai muistitikku kytkettynä. SD-kortinlukija helpottaa valokuvien siirtämistä kamerasta tietokoneelle. Ulkoisen näytön liitäntämahdollisuus myös erittäin tärkeä.

Jonkinlainen ulkoinen näytönohjain on oltava; modernit kuvankäsittelyohjelmat hyödyntävät GPU-kiihdytystä.

Näytön koko on makuasia; 15 tai 17 tuumainen näyttö tarjoaa enemmän työskelentelytilaa, mutta 14 tuumainen on matkakäytössä parempi vaihtoehto.

Näytöllä ei toisaalta ole niin merkitystä, jos teet kuvankäsittelyä lähes aina työpisteessäsi, jossa sinulla on korkealaatuinen näyttö.

 

Kuvankäsittelyn minimivaatimukset

Prosessori: i5 tai Ryzen 5

Keskusmuisti: 16 GB (Jos Applen kone: 8 GB)

Levytila: 512 GB SSD tai tarpeen mukaan isompi

Näytönohjain: Ulkoinen näytönohjain, jossa muistia vähintään 2 GB

Näyttö (jos kannettava): Vähintään FullHD IPS-paneelilla (1920×1080)

 

Kuvankäsittelyn suositeltavat vaatimukset

Prosessori: i5 tai i7, vaihtoehtoisesti Ryzen 5 tai Ryzen 7

Keskusmuisti: 16 GB tai enemmän

Levytila: 512 GB SSD tai tarpeen mukaan isompi

Näytönohjain: Ulkoinen näytönohjain, jossa muistia 4 GB tai enemmän

Näyttö (jos kannettava): 2K tai (2560×1440) tai 4K (3840 x 2160)

 

Klikkaa tästä kaikkiin Kuvankäsittely-käyttöluokan koneisiimme

 

Videoeditointi

Videoeditointiin tarkoitettu tietokone pystyy pyörittämään jouhevasti videoeditointiohjelmia. Näitä ovat esim. Adobe Premiere, Vegas ja DaVinci Resolve. Jos sinulla on tapana tehdä pieniä muokkauksia omiin videoihisi, muttet tiedä näitä ohjelmia, pärjäät Koti- tai Työ-käyttöluokan koneella.

Videoeditoinnin vaatimukset ovat osittain samankaltaiset kuin kuvankäsittelyllä; näytön hyvä väritoisto ja riittävä tallennustila ovat tärkeitä.

Liitäntöjä on hyvä olla riittävästi. USB:ssa on monesti yksi tai useampi ulkoinen kovalevy tai muistitikku kytkettynä. SD-kortinlukija helpottaa valokuvien siirtämistä kamerasta tietokoneelle. Ulkoisen näytön liitäntämahdollisuus myös erittäin tärkeä.

Näytön koko on makuasia; 15 tai 17 tuumainen näyttö tarjoaa enemmän työskelentelytilaa, mutta 14 tuumainen on matkakäytössä parempi vaihtoehto.

Näytöllä ei toisaalta ole niin merkitystä, jos teet videoeditointia lähes aina työpisteessäsi, jossa sinulla on korkealaatuinen näyttö.

Mutta kuvankäsittelystä poiketen, suorituskykyvaatimukset ovat videoeditoinnille korkeammat.

 

Tehokas ulkoinen näytönohjain on pakollinen. Editointiohjelmat käyttävät näytönohjainta renderöinnin kiihdytykseen ja suodattimien käyttöön. Reaaliaikainen esikatselu nopeutuu huomattavasti hyvällä näytönohjaimella ja 3D-grafiikan ja animaatioiden käsittely paranee.

Prosessori on hyvä olla 6- tai 8-ytiminen, koska videoeditointiohjelmat hyödyntävät tehokkaasti moniydinprosessoreja. Tehokkaampi prosessori nopeuttaa renderöintiä ja reaaliaikaista esikatelua, mitkä ovat tärkeitä sujuvan editoinnin kannalta. Odottelu kesken editoinnin on harvemmin mukavaa.

Keskusmuistia tarvitaan enemmän; 32 GB on hyvä määrä FullHD ja 4K-editointiin. Raskaammille projekteille (8K) jopa 64 GB muistia ei ole liikaa. Suurempi määrä keskusmuistia vähentää hidastelua ja parantaa siten editointikokemusta.

Levytilaa on hyvä olla vähintään 1 TB SSD, koska videotiedostot vievät paljon tilaa ja SSD aseman nopeus suurien videotiedostojen käsittelyn on tärkeää. Pitkäaikaissäilytystä varten kannattaa harkita sisäistä (jos mahdollista) tai ulkoista levytilaa. Myös perinteinen kovalevy (HDD) käy tähän tarkoitukseen.

 

Videoeditoinnin minimivaatimukset

Prosessori: i5 tai Ryzen 5

Keskusmuisti: 16 GB

Levytila: 512 GB SSD tai tarpeen mukaan isompi

Näytönohjain: Ulkoinen näytönohjain, jossa muistia vähintään 2 GB.

Näyttö (jos kannettava): Vähintään FullHD IPS-paneelilla (1920×1080)

 

Videoeditoinnin suositeltavat vaatimukset

Prosessori: i7 tai i9, vaihtoehtoisesti Ryzen 7 tai Ryzen 9

Keskusmuisti: 32 GB, raskaammille projekteille 64 GB

Levytila: 1TB SSD ja mahdollisesti ylimääräinen levyasema (sisäinen tai ulkoinen)

Näytönohjain: Ulkoinen näytönohjain, jossa muistia 4 GB tai enemmän. Esim. GeForce RTX-sarja tai AMD Radeon RX-sarja

Näyttö (jos kannettava): 2K tai (2560×1440) tai 4K (3840 x 2160)

 

Klikkaa tästä kaikkiin Videoeditointi-käyttöluokan koneisiimme

 

CAD/2D

2D CAD tarkoittaa tietokoneavusteista suunnitteluohjelmistoa, jota käytetään kaksiulotteisten teknisten piirustusten luomiseen. Näitä ovat esimerkiksi arkkitehtipiirustukset, insinöörikaaviot ja sähköpiirustukset. Yleisesti käytettyjä ohjelmistoja ovat esim. AutoCAD, DraftSight ja LibreCAD.

2D CAD vaatimukset vastaavat melko pitkälti Työ-käyttöluokan vaatimuksia. Koska piirustukset eivät ole kolmiulotteisia; vaatimukset ovat pienemmät kuin 3D CAD käytössä.

Moniydinprosessorit eivät ole välttämättömiä ja tehokasta ulkoista näytönohjainta ei tarvita, koska grafiikka on lähinnä kaksiulotteista viivaa.

8 GB keskusmuistilla pärjää, mutta monimutkaisia piirustuksia varten olisi hyvä olla 16 GB muistia.

Näytön koko on makuasia; 15 tai 17 tuumainen näyttö tarjoaa enemmän työskelentelytilaa, mutta 14 tuumainen on matkakäytössä parempi vaihtoehto.

Portteja on hyvä olla riittävästi vähintään hiirelle ja näppäimistölle; CAD-työtä harvoin tehdään läppärin kosketusalustalla. Suuremmalla näytöllä piirustuksien tekeminen on mukavampaa, joten ulkoisen näytön liitäntämahdollisuus on hyvä olla.

 

2D CAD minimivaatimukset

Prosessori: i3

Keskusmuisti: 8 GB

Levytila: 256 GB SSD tai tarpeen mukaan isompi

 

2D CAD suositeltavat vaatimukset

Prosessori: i5

Keskusmuisti: 16 GB

Levytila: 256 GB SSD tai tarpeen mukaan isompi

 

Klikkaa tästä kaikkiin 2D CAD-käyttöluokan koneisiimme

 

CAD/3D

3D CAD tarkoittaa tietokoneavusteista suunnitteluohjelmistoa, jota käytetään kolmiulotteisten teknisten piirustusten luomiseen. Näitä ovat esimerkiksi arkkitehtipiirustukset, insinöörikaaviot ja sähköpiirustukset. Yleisesti käytettyjä ohjelmistoja ovat esim. AutoCAD 3D, SolidWorks, NX CAD, Fusion 360, Revit ja Blender.

3D CAD vaatii merkittävästi enemmän laskentatehoa kuin 2D CAD, koska mallit ovat kolmiulotteisia ja suunnitteluohjelmisto käsittelee monimutkaista geometriaa, valaistusta ja varjostusta reaaliajassa. Tietokoneen suorituskyky vaikuttaa suoraan mallinnuksen nopeuteen, renderöintiin ja työskentelyn sujuvuuteen.

Prosessorin korkea kellotaajuus on tärkeä ja prosessorissa on hyvä olla 6–8 ydintä tai raskaisiin projekteihin jopa vielä enemmän.

Keskusmuistia on oltava vähintään 16 GB, raskaampiin projekteihin 32 GB tai jopa 64 GB on hyvä määrä.

Tehokas erillinen näytönohjain on pakollinen. Se nopeuttaa reaaliaikaista 3D-mallinnusta ja grafiikkaa, kuten tekstuurien, valaistuksen ja varjostuksen käsittelyä. Suositeltavia ovat Nvidia RTX A/Quadro ja AMD Radeon Pro -sarjat, jotka ovat suunniteltu erityisesti ammattimaiseen CAD-käyttöön. Myös kuluttajaluokan näytönohjaimia kuten Nvidia GeForce RTX tai AMD Radeon RX voi käyttää CAD-mallinnukseen.

Tallennustilaa on hyvä olla vähintään 512 GB SSD tai mahdollisesti tarpeen mukaan 1 TB.

Portteja on hyvä olla riittävästi vähintään hiirelle ja näppäimistölle; CAD-työtä harvoin tehdään läppärin kosketusalustalla. Suuremmalla näytöllä piirustuksien tekeminen on mukavampaa, joten ulkoisen näytön liitäntämahdollisuus on hyvä olla.

 

3D CAD minimivaatimukset

Prosessori: i5 tai Ryzen 5

Keskusmuisti: 16 GB

Levytila: 512 GB SSD tai tarpeen mukaan isompi

Näytönohjain: Ulkoinen näytönohjain, jossa muistia vähintään 2 GB

Näyttö (jos kannettava): Vähintään FullHD IPS-paneelilla (1920×1080)

 

3D CAD suositeltavat vaatimukset

Prosessori: i7, i9, Xeon, vaihtoehtoisesti Ryzen 7, Ryzen 9 tai AMD Threadripper. Riippuen käsiteltävien projektien raskaudesta.

Keskusmuisti: 32 GB, raskaammille projekteille 64 GB

Levytila: 512 GB SSD tai tarpeen mukaan isompi

Näytönohjain: Ulkoinen näytönohjain, jossa muistia 4 GB tai enemmän

Näyttö (jos kannettava): Vähintään FullHD IPS-paneelilla (1920×1080)

 

Klikkaa tästä kaikkiin 3D CAD-käyttöluokan koneisiimme

 

Pelaaminen

Pelikäyttöön tarkoitetun tietokoneen tärkeimmät ominaisuudet ovat suorituskyky, grafiikanlaatu ja nopeus. Pelaaminen kuormittaa tietokonetta paljon, tehoa tarvitaan grafiikan renderöintiin ja reaaliaikaiseen laskentaan. Pelaamisen sujuvuuteen vaikuttaa koko koneen komponentit; prosessori, näytönohjain, keskusmuisti, virtalähde (pöytäkoneissa). Myös tietokoneen kunnollinen jäähdytys on olennainen osa koneen vakaan toiminnan kannalta.

Pelaamiselle on vaikea vetää suoraan tarkkoja vaatimuksia, koska ne vaihtelevat pelikohtaisesti niin paljon. Jos pelaat ainoastaan pelejä, jotka ovat julkaistu aikoja sitten, niiden vaatimukset ovat pienemmät kuin juuri äskettäin julkaistuilla.

Pelaamiseen suosittelemme pääsääntöisesti pöytäkoneita. Niissä on parempi jäähdytys ja ne kestävät paremmin pelaamista. Pelikannettavissa on monesti alimitoitettu jäähdytyselementti, joka aiheuttaa korkeammat prosessorin ja näytönohjaimen lämpötilat. Lopputuloksena on nykimistä pelaamisen aikana tai jopa koneen kaatuilua. Pelikannettavissa prosessori ja näytönohjain ovat juotettuna emolevyyn. Rikkoutumistapauksessa vaihtoemolevy on monesti kallis, eikä korjaus ole kannattavaa. Pöytäkoneessa kaikki komponentit ovat niiden rikkoutuessa helposti vaihdettavissa uusiin mukaan lukien prosessori tai näytönohjain.

Tallennustilaa on hyvä olla vähintään 512 GB SSD, jossa on käyttöjärjestelmä asennettuna. Monesti tarvitaan lisälevy pelivarastoksi; vanhemmille peleille riittää HDD, mutta uudemmille on hyvä olla SSD.

 

Pelaamisen minimivaatimukset

Prosessori: Vähintään i5-6600K/i7-4770 tai AMD Ryzen 5 1400

Keskusmuisti: 16 GB

Levytila: 512 GB SSD ja lisälevy

Näytönohjain: Ulkoinen näytönohjain vähintään 4 GB muistilla, Joko GeForce GTX 1060 tai AMD RX 580 tai uudempi

 

Minimivaatimustason koneella pelaat näitä kaikkia pelejä Maksimi-tason grafiikka-asetuksilla ja FullHD resoluutiolla sulavasti yli 60 fps (keskimäärin).

Apex Legends

Counter Strike 2

GTA V

  Fortnite

League of Legends

Minecraft

Overwatch 2

Sims 4

Rocket League

Roblox

Valorant

World of Tanks

Call Of Duty Warzone 2 toimii minimitason koneella Recommended-tason grafiikka-asetuksilla ja FullHD resoluutiolla sulavasti yli 60 fps (keskimäärin).

 

 

Pelaamisen suositeltavat vaatimukset

Prosessori: Vähintään i7-8700K tai AMD Ryzen 7 1800X

Keskusmuisti: 16 GB

Levytila: 1 TB SSD ja lisälevy

Näytönohjain: Ulkoinen näytönohjain, jossa muistia vähintään 8 GB. Joko GeForce RTX 3060 Ti tai AMD Radeon RX5700 XT tai uudempi

 

Suositeltavan vaatimustason koneella pelaat näitä kaikkia pelejä maksimitason grafiikkaasetuksilla ja FullHD resoluutiolla sulavasti yli 90 fps (keskimäärin).

Apex Legends

Counter Strike 2

GTA V

  Fortnite

League of Legends

Minecraft

Overwatch 2

Sims 4

Rocket League

Roblox

Valorant

World of Tanks

Call Of Duty Warzone 2 toimii suositeltavat vaatimustason koneella Normaali-tason grafiikka-asetuksilla ja FullHD resoluutiolla sulavasti yli 80 fps (keskimäärin).

 

Klikkaa tästä kaikkiin pelikoneisiimme

 

Toivottavasti tämä blogi auttoi sinua valitsemaan itsellesi sopivan tietokoneen. jos sinulla heräsi mitä tahansa kysyttävää, klikkaa oikeasta alakulmasta asiakaspalveluumme. Autamme mielellämme 🙂